Mleko z klasą

 

 

Nasza Szkoła Podstawowa po raz kolejny przystąpiła do akcji "Mleko z klasą".W klasach I-VI dzieci mają do wyboru mleko smakowe (czekoladowe, waniliowe, truskawkowe) oraz białe. Łączna liczba uczniów korzystających z programu to 106 osób.

 

 

 

"Mleko z klasą" to wspólna inicjatywa polskich producentów mleka propagująca codzienne picia mleka przez dzieci w Polsce. Akcja "Mleko z klasą" jest oparta na programie dopłat unijnych do mleka spożywanego przez młodzież szkolną, za którą odpowiedzialna jest Agencja Rynku Rolnego. Zadaniem programu "Mleko z klasą" jest zachęcenie dzieci do picia mleka organizując przy tym szereg konkursów, zabaw dydaktycznych. Mleko znajduje się w samym centrum Piramidy Zdrowego Żywienia. Warto przekonać rodzinę do systematycznego picia mleka.

 

 


Oto kilka argumentów:

Mleko bogate jest w wapń, fosfor i magnez - główne składnikami kości. Organizm rosnącego dziecka potrzebuje ich wyjątkowo dużo. Tak samo jak białka, które buduje komórki i tkanki. Składniki mleka wspomagają odporność organizmu. Białko wchodzi w skład przeciwciał, cynk wspomaga regenerację, a Witamina A zapobiega przedostawaniu się zarazków do organizmu. Mleko dobrze wpływa na zdolność uczenia się i pamięć. Laktoza i witaminy z grupy B usprawniają pracę mózgu. To dlatego kartonik mleka jest idealnym elementem drugiego śniadania w szkole. Picie mleka pomaga zapobiegać osteoporozie u osób dorosłych. Choroba ta polega na regularnym ubytku masy kostnej. Mleko oprócz wapnia zawiera Witaminę D, która sprawia, że wapń lepiej się wchłania i skuteczniej zapobiega powstawaniu ubytków. Wapń obniża ilość cholesterolu wchłanianego z pożywienia, a w połączeniu z magnezem (także występuje w mleku) reguluje ciśnienie krwi. Pijąc dwie szklanki mleka dziennie zmniejszasz ryzyko chorób układu krążenia. Dzięki dużej zawartości wapnia mleko wzmacnia zęby zapobiegając psuciu się szkliwa (popularnie zwanemu próchnicą).

 

Pamiętaj! Zaleca się picie dwóch szklanek mleka dziennie – to 100% dziennego zapotrzebowania osoby dorosłej na wapń!

 

 

Dlaczego w kartonie?


Dzięki swojej unikalnej, wielowarstwowej budowie, technologii aseptycznej oraz pasteryzacji karton jest optymalnym opakowaniem dla mleka, oraz wielu innych napojów.
Mleko UHT (to w kartonie) jest całkowicie bezpieczne dla zdrowia dzięki obróbce termicznej. Zostaje ono w ciągu kilku sekund podgrzane do około 135 stopni Celsjusza, dzięki czemu dłużej zachowuje swoje walory. Obróbka termiczna eliminuje niebezpieczne dla zdrowia drobnoustroje pozwalając zachować mleku ważne składniki odżywcze.

Liczba odwiedzin: 649724